В днешно време, все по-често към любимите храни на децата ни като гранолите, киселото мляко и зърнените храни се добавят и пробиотици. Според Световната здравна организация (СЗО) пробиотиците са „Живи организми, които приети в съответните количества оказват здравословен ефект върху организма”. Това са полезни бактерии, които имат ползотворно влияние върху човешкото здраве, но по-специално при храносмилателната система.

Как помагат пробиотиците?

Пробиотиците се предлагат в някои храни и хранителни добавки и са много сходни с тези, които съществуват естествено в червата ни .Чревната ни флора е населена от милиарди бактерии, като се смята се, че „добрите” бактерии унищожават „лошите”.Пробиотиците добавят още „добри” микроорганизми към вече съществуващите.Въпреки че пробиотиците не са храносмилателни лекарства, те могат да бъдат много полезни за децата и възрастните. Известное, че полезните бактерии,които населяват нашия организъм са от първостепенно значение за здравето ни. Чревният баланс в нашето тяло се променя поради различни причини.Една от тях например е употреба на антибиотици. Полезните бактерии намаляват.Тогава пробиотиците могат да помогнат на организма да се насели с допълнителни, „добри” бактерии.

Пробиотиците и децата

Ако детето ви има инфекция на ухото или диария, което изисква антибиотици, приемането на пробиотик може действително да помогне за облекчаване на симптомите. В допълнение пробиотиците могат да поддържат здравето на вашите деца като намаляват броя на бактериите в червата, които могат да причинят инфекции или възпаление.

Пробиотиците могат да се дават на децата още от кърмаческа възраст. Изследванията в последните години дадоха неоспорими факти,че тези полезни бактерии са от особено значение за здравето на бебетата. Основната предпоставка за използване на пробиотици е да се възстанови относителната популация на добра флора, която е в основата на доброто здраве. Пробиотици като B. bifidum (Bifidobacterium bifidum), B. infantis (Bifidobacterium infantis), L. reuteri (Lactobacillus reuteri ) са от огромна полза при лечение на бебешки колики, запек, киселинен рефлукс, диария и газове. Повечето изследвания показват, че пробиотиците могат да подобрят чревния имунитет, проблеми в устната кухина както и да помогнат за справяне с екземи и атопичен дерматит при децата. Доказани са ползите от пробиотиците и при други заболявания:

  • Синдром на раздразнените черва
  • Антибиотична диария
  • Възпалително заболяване на червата
  • Болест на Крон
  • Инфекциозна диария, включително инфекция с Clostridium difficile и др.

Важно е да се отбележи, че при изброените проблеми пробиотиците не трябва да се използват като основно лечение а заедно със стандартното медицинско лечение.

Безопасни ли са пробиотиците?

Според регулацията на Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ пробиотиците се класифицират като хранителен продукт а не като лекарство. Така че производителите на пробиотичните продукти не са задължени да доказват,че те са безопасни или ефективни.Обикновено пробиотиците са безопасни. Повечето пробиотици съдържат Lactobacillus, Bifidobacterium или Saccharomyces – или понякога комбинация от трите.Въпреки, че повечето продукти показват на етикатите си концентрацията на съставките, точното количество, което ще попадне в тънките черва и в дебелото черво е неизвестно, затова и идеалната доза също е неизвестна.  Поради това е от изкючителна важност родителите да разговарят с педиатъра на детето си за да обсъдят всички възможности за избор на пробиотици преди да започнат. Има много пробиотични добавки налични в търговските мрежи и педиатър може да ви помогне да изберете най-подходящия за вашето дете.

Как да изберем пробиотик за детето?

Пробиотичните добавки се предлагат в капсули, таблетки, прахчета и течни екстракти като всеки от тях съдържа специфичен вид пробиотик. Можете да намерите тези продукти в магазините за здравословни храни,аптеки или дрогерии. В днешно време е доказано,че пробиотиците за деца са напълно безопасни и много полезни.Производителите са разработили много варианти за даване на добавката на деца. Когато са бебета може да се използва прахообразна добавка.Тя се разтваря в малко вода или кърма и се дава на бебето със спринцовка. Съществуват таблетки за дъвчене за деца над 2 г. и капсули за пиене при деца над 3 години. Само трябва да изберете!

пробиотик за детето

Ако  все пак се притеснявате, че детето ви ще приема пробиотик като добавка можете да изберете вместо това да му давате храни, които съдържат пробиотици. Киселото мляко е един от най-добрите източници на пробиотици – просто се уверете,че на етикетът е указано,че има „живи или активни култури“.Други храни, които съдържат здравословна доза пробиотици, са кисело зеле, меки сирена, кисели краставички, кефир и др. Независимо дали решите да дадете на детето си пробиотици в добавка или чрез храни отново не забравяйте да се консултирате първо с педиатър и да направите собствени проучвания. Пробиотиците няма да излекуват нито едно от заболяванията на вашето дете, но могат да осигурят превенция и значителни ползи за здравето.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
пробиотици за намаляне на теглото

Пробиотици за намаляне на теглото

Пробиотици за бебета

Пробиотици за бебета – всичко, което трябва да знаете!