in , ,

LoveLove

Пробиотици за вагинални проблеми при жените

Всички сме чували за микробиома на нашите черва, но какво знаем за вагиналната микробиома? Вероятно дори не го осъзнавате, но тя върши огромна работа за да ни защитава от гъбични инфекции, бактериална вагиноза (BV), инфекция на пикочните пътища ( UTI) и други състояния, които ви карат да се чувствате неприятно. Вашата вагината е една сложна и динамична среда, която е домакин на милиони бактерии. Не се притеснявайте това са напълно естествени, „добри“ бактерии!

Какво е вагинална микробиома и как тя защитава вагината от инфекции

Във вагиналната микробиома са колонизирани предимно Lactobacillus. Това са полезните бактерии, които се хранят със захарта, която пък присъства естествено във вагината. В замяна, те произвеждат млечна киселина в нужните количества, помагайки по този начин на вагината да поддържа идеалните според медицинските експерти ниски нива на рН 3,8 – 4,5. При това киселинно рН само някои видове бактерии и гъбички могат да съществуват обикновено „добрият“ вид, като лактобацилите. Когато е богата на здрави бактерии, вагината ви поддържа хормонален баланс.

Когато вагинална микробиома излезе от равновесие

Този деликатен баланс лесно се нарушава от редица фактори. Полов контакт, семенна течност, менструация, вагинални измивания и кърпички, някои лекарства и дори стрес са често срещани виновници. Поради тази причина нивата на рН могат да повишат, създавайки среда в която ”лошите” бактерии и дрожди могат да растат и да се размножават. Така те развалят баланса на вагиналната микрофлора и я правят податлива на инфекция. Такива могат да бъдат гъбичната инфекция и бактериалната вагиноза.

Гъбична инфекция

За жалост жените знаят,колко досадна и упорита може да бъде една гъбична инфекция. Около 75% от тях получават поне една вагинална инфекция в живота си и почти половината имат и повторна. Тя се появява при свръхрастеж на Candida или дрожди във влагалището, което обикновено се контролира от „добрите“ бактерии при здрава вагинална флора.

Бактериална вагиноза

Бактериална вагиноза

Друго неприятно и дискомфортно състояние при жените е бактериалната вагиноза.Тя обикновено не причинява болезненост или сърбеж. Най-честият симптом на бактериалната вагиноза е необичайният вагинален секрет, който има силна миризма. В същото време  при 50% от жените бактериалната вагиноза няма никакви симптоми.Това е най-често срещаната вагинална инфекция при жени на възраст от 15 до 44 години. При бактериалната вагиноза има свръхрастеж на някои бактерии, причиняващи дисбаланс на „добрите“ и „лошите” бактерии, които обикновено се намират в вагината на жената.

Въпреки различните условия при ,които се развиват гъбичните инфекции и бактериална вагиноза, те често могат да доведат до един безкраен цикъл. Обикновено това става по следния начин:

  • бактериална вагинална инфекция, често се лекува с антибиотици;
  • антибиотиците убиват инфекцията, но заедно с всички “добри” бактерии, необходими за здравата вагинална микробиома;
  • без “добрите” бактерии поддържащи баланса, гъбичките задействат отново гъбичната инфекция;
  • гъбичната инфекция  се лекува по начин,който нарушава равновесието на влагалището, което отново дава възможност на бактериите да получат свръхрастеж;
  • и цикълът може да продължи докато баланса не се възстанови.

Това явление не се ограничава само до бактериални инфекци и гъбични инфекции. Подобен е моделът и при инфекции, които обикновено се лекуват с антибиотици.

Кои са най-добрите пробиотици за вагинален рН баланс

Пробиотиците са много видове и те са полезни за различни проблеми в човешкото тяло. Тук ще споменем най-известните за подържане на добрата вагинална микрофлора при жените.

  • Lactobacillus casei е вид от рода Lactobacillus, открит в уринарния тракт и устата на човека. Този конкретен вид Lactobacillus е доказано, че има широк диапазон на pH,а също и голям температурен диапазон. Той подпомага растежа на L. acidophilus, производител на ензима амилаза (ензим, който усвоява въглехидрати).
  • Lactobacillus acidophilus е вид бактерия от семейство Lactobacillaceae, която е част от нормалната човешка микрофлора и обитава дебелото черво и вагината на човека.
  • Lactobacillus plantarum – е широко разпространен вид от рода Lactobacillus. Често срещан в много ферментирали хранителни продукти, както и в анаеробни растителни вещества. Играе важна роля за метаболизма.
  • Lactobacillus rhamnosus е бактерия, която първоначално се е смятала за подвид на L. casei, но генетичните изследвания са установили, че тя е самостоятелен  вид.
  • Lactobacillus reuteri е положителна бактерия, която естествено обитава червата на бозайници и птици. За първи път е описана в началото на 80-те години на миналия век. Някои щамове на L. reuteri се използват като пробиотици.

*Източник -Wikipedia

пробиотици за вагинален рН баланс

 

Борбата с неприятните женски неразположения, доста от които със сериозен характер вече има още един помощник – пробиотикът! Всички изброени видове Lactobacillus се намират преобладаващо в здравата вагина, заедно с няколко други вида. Те произвеждат така наречените  бактериоцини, които от своя страна забавят растежа на „лошите бактерии”. Поради тази причина жените трябва да приемат пробиотик, който съдържа тези щамове на бактерии, заедно с пребиотик. Ако се опитвате да помогнете на своя рН баланс с перорален пробиотик, уверете се, че той съдържа няколко милиарда CFUs (единици,които формират колонии).

What do you think?

2 points
Upvote Downvote

Kак и кога да вземаме пробиотици

пробиотици за намаляне на теглото

Пробиотици за намаляне на теглото