in ,

Пробиотици за намаляне на теглото

Имате ли наднормено тегло или просто сте напълнели в последните месеци? А искате ли да отслабнете? Наред със строгите диети и модерни хранителни режими има нещо важно, което задължително трябва да добавите към ежедневието си – пробиотиците!

Те са известни преди всичко като „приятелски бактерии“. Пробиотиците се  предлагат като добавки и са естествени помощници при отслабването. Следователно, чрез консумирането на тези живи микроорганизми, хората наистина могат да коригират бактериалните дисбаланси, които пък се смятат за основни причинители на увеличаване на теглото. Изследванията показват, че пробиотиците действително могат да подпомогнат борбата с натрупаните килограми.

Какво казват изследванията по въпроса за връзката между пробиотиците и отслабването

Има достатъчно доказателства за ефективността на пробиотиците при отслабването. В изследване от 2017 г. (публикувано в списанието Microbiology), учените направили тест със специално разработен щам пробиотици. Той е подпомогнал благоприятно метаболизма и е допринесъл за промяната на състава на телесните мазнини в група мишки. Създаден специално за изследването, щамът Lactobacillus съдържа конюгирана линолова киселина (мастна киселина за която е установено, че намалява телесните мазнини при хората). Според авторите на изследването, тези открития показват, че специализираните пробиотици могат да играят роля в превенцията на затлъстяването.

Пробиотиците могат също да подпомагат загуба на тегло при пациенти с стомашен байпас, според проучване от 2018г. на Journal of Gastrointestinal Surgery. При това изследване 44 затлъстели хора, които наскоро са претърпели стомашна байпасна хирургия са назначени или в контролна група или в група за лечение с добавка, съдържаща пробиотици. И двете групи са получили стандартни грижи, хранителни консултации както и консумацията на кисело мляко (естествен източник на пробиотици). След три месеца групата на пробиотиците е претърпяла значително по-голяма загуба на тегло в сравнение с контролната група.

Всичко това звучи обещаващо и вие сте готови да започнете с пробиотиците!

Информирайте се как точно да използвате пробиотиците с цел отслабване

Преди са започнете използването на пробиотици за отслабване (или други здравни цели) първо се консултирайте със здравен специалист. Преди всичко трябва да знаете, че употребата на пробиотици не трябва да се използва като заместител на традиционната грижа за здравето. Самостоятелното лечение на състоянието и избягването или забавянето на традиционата  медицина може да има сериозни последици.

пробиотици за отслабване
Как да използваме пробиотиците за намаляване на теглото

Добавките съдържащи пробиотици изглеждат безопасни за краткотрайна употреба, но  някои хора могат да получат странични ефекти (като газ и подуване на корема). Поради тази причина не забравяйте, че приемът на пробиотици, като добавка от бременни жени, кърмещи майки и деца трябва да е контролирано от лекар.

Според Министерството на здравеопазването пробиотиците са безвредни за човешкият организъм. Има обаче храни в които се съдържат пробиотиции и те могат да имат неблагоприятни въздействия. В редки случаи киселото мляко може да отключи алергии при хора с непоносимост към млечни белтъчини. Също така може да се получи дразнене при хора с развити вече ентероколит и гастрит. Въпреки това според Министерството на здравеопазването ползите от пробиотиците са безспорни. Те се заселват в чревния канал и взаимодействат с естествената му микрофлора, разполагат се върху чревната лигавица и там започват да се размножават. Повреме на своя жизнен цикъл те отделят вещества, полезни за храносмилането. Млечнокиселите микроорганизми имат за цел да неутрализират вредните въздействия на гнилостните процеси и да унищожат болестотворни чревни бактерии.

Пробиотиците и отслабването при жените.

Проучванията също показват, че пробиотиците и загубата на тегло са тясно свързани, особено когато се отнася до жените. В едно проучване изследователите открили, че жените с наднормено тегло, които са били подложени на диета за отслабване за 12 седмици приемайки определен щам пробиотици  са загубили повече тегло от друга група жени с наднормено тегло, които са правили същата диета за отслабване в продължение на 12 седмици без да вземат пробиотична добавка. Жените, които  са приемали и  приемат пробиотик продължават да губят тегло и по време на 12-седмичния период след диетата, докато теглото на другата група остава стабилно.

Пробиотиците и отслабването при жените

Според изследванията има няколко различни причини, поради които пробиотиците могат да помогнат при загуба на тегло. В горното проучване изследователите открили, че хормонът лептин (който потиска апетита) е по-висок в групата, която е приемала пробиотика. Тези изследователи също предполагат, че пробиотиците могат да променят пропускливостта на чревната стена позволявайки по-малко възпалителни частици да попаднат в кръвния поток (което може да доведе до непоносимост към глюкоза, диабет тип 2 и в крайна сметка затлъстяване.

>> Вижте повече „Защо пробиотиците са важни за жените

С какво още са полезни пробиотиците

Преди всичко  те  ще ви помогнат в борбата с килограмите. На второ и много важно  място пробиотиците могат да помогнат и за различни здравословни състояния ,като диария, синдром на раздразнените черва, екзема и стомашно-чревни смущения, свързани с употребата на антибиотици. За да увеличите приема на пробиотици може да използвате добавки, но и да добавите в храненето си естествено богатите на пробиотици храни като кисело мляко, кефир, кимчи, мисо, кисело зеле и други. Следователно начините, по които можемда обогатим тялото си с „добри бактерии” са многобройни и са  навсякъде около нас.

Успех в отслабването! Сега вече знаете тайната съставка!

What do you think?

54 points
Upvote Downvote
Пробиотици за вагинални проблеми при жените

Пробиотици за вагинални проблеми при жените

пробиотици за деца

Пробиотиците и децата