in

CuteCute

Пробиотици за бебета – всичко, което трябва да знаете!

Знаете ли кое е най-важното за всеки родител? Ако вие самият сте родител отговорът сигурно е пред вас. Едно здраво, спокойно и усмихнато дете. Наясно сте, че това зависи от много неща. Преди всичко това е добрата чревна флора. Тя ще направи бебето ви спокойно през нощта и вас наспани на сутринта.

Вероятно сте запознати, че това с което се храни бебето е от особено значение. От кърменето до започването на твърди храни или специално приготвени зеленчукови пюрета трябва да сте убедени, че бебето яде здравословно още от първия си ден. В някои случаи обаче може да се наложи да направите и още нещо важно за здравето му.

Пробиотиците за бебета!

Пробиотиците за бебета независимо дали са във вид на храна или добавка може би са едно от най-добрите неща, които можете да дадете на детето си за да поддържате добър баланс на чревната му флора а от там и цялостното му здраве.

Как се случва колонизирането на бактерии в червата на бебето?

Преди се смяташе, че амниотичната течност (така нареченните оклоплодни води) е стерилна. Но сега знаем, че не е. Това е първото въвеждане на вашето бебе в света на бактериалната колонизация. Видът на бактериите в околоплодната течност е повлиян от червата на мама и устната и флора. По време на вагинално раждане бебето допълнително контактува с бактериите в родовия канал на майката (по време на цезарово раждане бебето често контактува с бактериите от кожата на майката). В един съвършен свят майките биха имали богата флора, която да предадат на бебетата си.

В действителност много жени не разполагат с оптимални микробиоми, а това засяга техните деца. Нашата чревна флора се предава от майка ни , на нея от нейната майка и така нататък. През последния век, ние сме били подложени на антибиотици, ГМО, захар (нишестени и много преработени храни) – всичко това може да влоши чревната флора. Лошото здраве на червата при много от нас има дълга наследствена линия. Така че ако вие, майка ви или дори баба ви някога сте приемали антибиотици, яли сте много преработени храни или не сте яли достатъчно полезни храни, може да сте предали тази недобра микробиома на вашето бебе. Ето защо пробиотиците за бебетата са толкова важни.

Как бактериите в червата влияят на здравето на бебето?

Както е казал Хипократ: „Всяко заболяване започва в червата.“

Небалансираният микробиом може да причини следните проблеми:

 • Проблеми с храносмилането

Когато няма правилен баланс на чревните бактерии бебето може да има колики, киселинен рефлукс, запек, диария или да развие по-сериозни проблеми с храносмилането. Това може да е Синдром на раздразненото черво (IBS) или болест на Крон.

 • Проблеми с имунната система 

Осемдесет процента от нашата имунна система се намира в червата ни! Следователно има смисъл когато се твърди,че лошата чревна флора би причинила лоша имунна система. Когато червата не са в добро състояние то и имунната система на бебето няма да бъде в добро състояние. Това означава, че ще има по-голяма вероятност детето да хване настинки, грип и други заболявания. Можем да предотвратим някои от тези проблеми с използването на пробиотици за бебета.

Как бактериите в червата влияят на здравето на бебето

 • Проблеми с поведението и настроението

Съществуват много данни подкрепящи твърдението, че състоянието на червата е пряко свързано с мозъка. Всъщност 80-90% от серотонина (хормона на щастието) и допамина (невротрансмитер, който помага за регулирането на центъра за удоволствие на мозъка) в нашето тяло са пряко свързани с нашите черва. Проучвания установиха, че някои пробиотични видове намаляват тревожността и депресията, увеличават производството на допамин и серотонин. Също така се доказа, че работят по-добре от конвенционалните лекарства за намаляване на тревожността, депресията и когнитивната дисфункция. Спомагат за понижаване на кортизола и възстановяване на нормалните нива на серотонин.

Изследване проведено с мишки установява, че различни бактерии в червата могат да променят поведението на мишката. От плахи те стават смели и обратно. Изследователите са открили, че ако се коригира достатъчно рано нивото на „добрите” бактерии това може да помогне да се преодолее безпокойството на малките на мишката. Но ако бъдат отбити по времето когато получават тези „ добри” бактерии те продължават да имат високо ниво на тревожност. Разбира се проучванията с мишки не са пряко свързани с хората, но резултатите са интересни и подкрепят това, което знаем за нуждите на бебешката флора.

 • Проблеми с теглото

Пробиотиците за бебетата могат да повлияят дори на теглото на вашето бебе. Едно проучване установи, че мишките с дефицит на TLR5 (протеин, който поддържа балансираната чревна флора) са имали прекомерно наддаване на тегло, инсулинова резистентност, диабет и чернодробно заболяване в следствие на затлъстяване. Това което наистина е интересно е, че изследователите са трансплантирали фекална материя от мишки с наднормено тегло на слаби мишки и тези мишки са започнали да ядат повече, да наддават тегло и в крайна сметка са развили метаболитните проблеми на мишките с дефицит на TLR5. Накратко, теглото и метаболитните проблеми на тези мишки са пряк резултат от лоши чревни бактерии.

 • Проблеми с кожата

Родителите знаят,колко нежна и деликатна е бебешката кожа и колко много проблеми може да създаде.Много майки използват пробиотици за бебета за да помогнат за облекчаване на много кожни състояния.

Безброй изследвания са доказали връзка между акне и други състояния като депресия, тревожност и храносмилателни проблеми. Пациентите с акне са показали, че имат значително по-тежки проблеми с червата и възпаления отколкото тези без акне. Друго проучване установява, че недобрата чревна флора може да допринесе за по-малко ефективното действие на кожата като защитен орган и да направи  по-податлива на възпаления и инфекции. Кожата на бебето е особено чувствителна към обриви, екземи други неприятни състояния.Някои източници твърдят, че проблемите с бебешката кожа като бебешка екзема и акне и така разпространения атопичен дерматит са причинени от небалансирана чревна флора.

Проучванията показват, че при бременността и кърменето може да се допълни с Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus paracasei и Bifidobacterium longum, което значително намалява риска от екзема при кърмачета.

Как да даваме пробиотици на кърмачета?

Знаем колко важно е здравето на червата за общото здраве за бебето ,но как да направим така, че детето да има здравословна чревна флора?

Ето няколко начина, по които можете да осигурите пробиотици за бебето:

Пробиотици за кърмачета 

 • Най-важното! Кърмете!  

Кърменето е най-добрият начин да запазите червата на бебето в добро здраве. Вашето мляко ще снабдява детето ви с пробиотици и имуноглобин А (IgA), което спомага за запечатването на лигавицата на червата. За по голям ефект консумирайте и богати на пробиотици храни като кефир, сурово кисело зеле и кисели краставички, кисело мляко, мисо и др.Ако не можете или не искате да кърмите, съществуват и варианти, които могат да помогнат да се поддържа здравословната флора на бебето.

 • Друг вид пробиотици за кърмачета са ферментиралите храни

Вярваме, че храната е най-добрият начин да подобрите вашите” добри бактерии”,а от там да ги придадете на малки деца с деликатни храносмилателни системи. Очевидно е, че не можем да дадем на бебетата истински твърда храна, поне до около 6 месеца, но можем да им дадем една храна в много ранна възраст. Кисело мляко. Знаем, че звучи странно, но пробвайте!

Женевиев Хоуланд ( специализиран инструктор по естествено раждане и кърмене) споделя нейната интригуваща история:

Тъй като дъщеря ми имаше рефлукс на възраст само от 6 седмици я хранех с пробиотици всеки ден. Изпомпвах около 30 гр. кърма, смесвах я с 1/8 чаена лъжичка бебешки пробиотици и я хранех със спринцовка. Веднъж забравих да я нахраня с нея и сместа остана през нощта на плота. На следващия ден млякото магически се бе превърнало в кисело мляко! Еха! Говорих с моя педиатър и тя каза, че ще е напълно безопасно да нахраня бебето си с него. Също така беше много по-лесно да давам на дъщеря си киселото мляко, отколкото течност със спринцовка.

Вярвам, че пробиотиците са по-активни под формата на кисело мляко и се усвояват по-добре от бебето. Разбира се винаги се консултирайте с вашия педиатър, преди да започнете да давате кисело мляко на детето си.

Когато бебето вече е достатъчно голямо , можете да добавите естествено ферментирали храни към неговата или нейната диета. Започнете със сок от някои най-добрите пробиотични продукти. Например, можете да дадете на бебето чаена лъжичка сок от кисело зеле или от туршия. След това можете да започнете да добавяте в малки количества кефир или кисело мляко и да продължите. Приемането на такива храни от рано ще помогне на бебето да развие вкус към кисели и ферментирали храни.

пробитични храни за бебета

 • Пробиотични добавки 

Пробиотичните добавки са чудесно допълнение. Така ще сте сигурни, че бебето получава адекватни пробиотици. Следователно ако кърмите, вземайте сами пробиотици за да увеличите бактериалната флора в коластрата и кърмата.

Кои са най-добри пробиотици за бебета?

Австралийски изследователи направиха проучване и установиха, че най-добрите пробиотици за кърмачета са такива, които включват 2-3 щама или видове пробиотици (вместо само един). Те посочват, че използването само на няколко щама на доза е по-добро от използването на много щамове (при по-ниски концентрации).

Много холистични лекари предлагат да добавите колкото се може повече различни щамове, стига да не предозирате детето си. Различни щамове действат в различни части на храносмилателния тракт и изпълняват различни функции. Всеки щам пробиотици може да бъде от полза за бебето, но ето и първите три на които трябва да обърнете внимание.

 • B. bifidum (Bifidobacterium bifidum) е един от първите щамове, които се колонизират в червата на бебето и се придържат към чревната стена по-добре от други щамове. Той продължава да бъде важна бактерия за храносмилането и усвояването на хранителни вещества и след това.Този щам може да помогне при детските кожни проблеми като бебешка екзема и гъбички Той може също да помогне при проблеми с храносмилането на бебето като некротизиращ ентероколит, синдром на раздразнените черва, запек, диария и дори белодробни инфекции.
 • B. infantis (Bifidobacterium infantis) e щамът който е най-разпространен и силен при кърмачетата и намалява с напредване на възрастта. Всъщност едно ново и тревожно изследване показва, че този щам може да изчезне в западния свят. Това е огромен проблем тъй като този щам се бори с патогенни бактерии и помага за цялостното здраве и храносмилането. Един преглед установи, че B. Infantis може да намалява възпаления и да поддържа имунната система.
 • L. reuteri (Lactobacillus reuteri ) е щам  за който е установено, че има много ползи за малки деца и бебета. Едно проучване установява, че деца на възраст от 6 месеца до 3 години, които са приемали допълнителен  L. rheuteri са имали по-малко случаи на диария и  респираторни инфекции, от колкото други ,коитоне са проемали. Доказано е, че L. reuteri  отлично лекува  колики и намалява нивата на бактериите, които причиняват кариес!

Стана ясно, че пробиотиците са от голямо значение за здравето на децата ни. Това е ясно и за фармацефтичната индустрия. На пазара има много варианти на пробиотици за бебета. Те могат да са течни или на прах.

 • Течни пробиотици

Течните пробиотици могат да се дават на бебето с малко кърма или директно в устата му. Винаги говорете с вашия педиатър преди да дадете на бебето някаква добавка. Също така винаги започвайте постепенно с пробиотици и следете за промени в чревната флора или поведението.

 • Пробиотици на прах

Пробиотиците на прах могат да се смесват с малко кърма или когато бебето вече е започнало да яде твърди храни да се слагат в храната.  Не забравяйте,че небалансираната чревна флора може да бъде наследена и да предизвика сериозни здравословни проблеми в бъдеще. Добавянето на пробиотици в храната или чрез добавки може да помогне на бебето ви да получи най-добрия възможен старт.

What do you think?

-1 points
Upvote Downvote
пробиотици за деца

Пробиотиците и децата

Bifidobacterium Bifidum B. bifidum

Bifidobacterium Bifidum (B. bifidum)