Обикновено, съвсем случайно в животът ви се появява думичката Candida (гъбичка). Звучи страшно и знаете, че причинява големи неприятности. Това, което не знаете обаче, е как се е озовала във вашето тяло.

Какво причинява появата на Candida

Нездравословно хранене, прием на антибиотици или продължителен период на стрес?

Причините за появата на Candida са много и включват хранене с високо съдържание на захар, антибиотици, хроничен стрес, противозачатъчни хапчета, въздействие на химикали и диабет. Обикновено причините са повече от една. Например, приемът на храни, които пречиняват възпаления и прекомерната употреба на захар са напълно достатъчни да предизвикат свръхрастеж на Candida. А когато това се комбинира с прием на антибиотици,нещата стават още по-зле.

 

Важно е да се знае, че повечето хора вече имат Candida albicans в техния храносмилателен тракт. И това е съвсем нормално. Гъбичката е микроорганизъм, който естествено присъства в червата и е част от балансираната система, която ви помага да усвоявате храната и да сте здрави.Когато говорим за Candida, имаме предвид излишния растеж на гъбички!

Какво причинява появата на Candida

Свръхрастежът на Candida все още не е признат като сериозен проблем от медицинската общност. Има обаче изненадващо количество изследвания, проведени в тази област. Изводите са, че съществуват редица здравословни и други фактори, които могат да са причина за растежа на Candida.

Ето най-често срещаните причини:

 1. Прием на храни с високо съдържание на захар

Храните в днешно време са пълни с големи количества захар, от която Кандида албиканс се храни и процъфтява. Това включва самата захар, както и храни, съдържащи захар и всичко, което се превръща в захар. Рафинираните въглехидрати, като бялото брашно и дори плодовете, могат да допринесат за растежа на Candida.

Организми като Candida albicans се нуждаят от органични съединения, базирани на въглерод, за да им осигурят енергия. На практика това означава захари като глюкоза, фруктоза и захароза. Те използват тази енергия, за да растат и да изградят своите клетъчни стени, които се състоят от80% въглехидрати. Candida също използва захар, за да премине към своята патогенна, гъбична форма и да изгради биофилми, които я предпазват от имунната ви система.

причини за поява на Candida - захар

Здравата имунна система би трябвало да може да се справи с Кандида. Но храни богати на захар подтискат имунитета, правейки организма уязвим и позволявайки на гъбичките Candida да се размножават. Ако страдате от симптоми на Кандида и храносмилателни проблеми, намаляването на захарта във вашата храна трябва да бъде един от основните ви приоритети.

 1. Антибиотици

Антибиотиците са може би най-често срещаният виновник за растежа на Candida. Те имат важна роля в редица лечения,но водят до лоши странични ефекти.

Приемът на  антибиотици вероятно ще убие вредните бактерии, за които е предписан, но също така ще унищожи и много от полезните, приятелски бактерии, които живеят в червата. Тази армия от бактерии играе жизнено важна роля в имунната ви система. По този начин тялото ви остава беззащитно срещу вредни бактерии и гъбички, като например бързорастящата гъбичка Candida, която може да превземе червата.

антибиотици причина за кандида

Разбира се, има случаи в които наистина се нуждаете от антибиотици.Но истината е, че лекарите го предписват ненужно при здравословни проблеми ,като обикновена настинка или възпалено гърло. Уверете се, че няма алтернативно лечение на вашето състояние и ако трябва да приемате антибиотици, не забравяйте да вземете добра пробиотична добавка по време и след лечението, за да възстановите популацията от добри бактерии.

Антибиотиците могат да попаднат в нашият организъм и чрез храната. Удивителните 55% от антибиотиците използвани в САЩ, са в животновъдната индустрия. Стада от едър рогат добитък се хранят с антибиотици, за да поддържат ниски нива на смъртност и високи маржове на печалба. Някои от тези остатъчни антибиотици попадат в храни като говеждо месо и мляко. Този проблем стана толкова голям, че Европейският съюз забрани напълно вносът на говеждо месо, което е било третирано с антибиотици.

 1. Хроничен стрес

Стресът засяга тялото по два начина, като и двата могат да доведат до разрастване на Candida. Една от първите реакции на тялото към стресова ситуация е да се освободи хормон, който подтиска имунната система и повишава нивото на кръвната Ви захар. Гъбичките Candida се хранят с допълнителната захар, докато отслабената имунна система е безсилна да спре това. Стресът дава възможност на Candida да вземе превес над добрата чревна флора в тънките черва.

стрес причина за кандида

Проучванията показват, че психологическият стрес може бързо да промени начините на колонизация на микроорганизмите в червата. Изследвания върху животни показват как стресът може да доведе до намалено разнообразие в чревната флора. Въпреки че механизмът не е изяснен е сигурно едно -емоционалният стрес позволява определени щамове да се колонизират по-ефективно и агресивно от други. Поради тази причина някои лекари препоръчват да се вземат пробиотици, за да се противодейства на ефектите от хроничния стрес.

 1. Противозачатъчни хапчета

Контрацептивните хапчета може да са друга причина за разрастването на Candida. Червата са деликатни органи, съдържащи комбинации от микроорганизми и гъби, които помагат за обработката и усвояването на храната. За тази цел е нужна подходящата среда, която да пази това равновесие .А то може да бъде унищожено от хормоналния дисбаланс, причинен от контрацептивните хапчета.

противозачатъчни хапчета причина за кандита

Като се наруши този баланс, противозачатъчното хапче помага на Кандида да превземе конкурентите си в червата. Известно е, че естрогенът, основната съставка на контрацептивните хапчета, насърчава растежа на дрождите. Доказателство за това е големият брой на жени, които получават редовни инфекции с гъбички докато пият контрацептивни хапчета. Това е документирано в множество изследвания. Повече по темата може да научите тук: пробиотици при вагинални проблеми при жените

Друг вид контрацепция, което може да допринесе за заразяване с Candida, е спиралата. Доказано е, че спиралата може да увеличи растежа на гъбички по същия начин, както и естрогенът. Така че бъдете много внимателни при избора на начин за контрацепция.

 1. Живакът, който се намира в пломбите.

Старите пломби от амалгама съдържат поне 50% живак и това е отрова за тялото. Частиците на живака непрекъснато се освобождават в тялото, докато дъвчете, смилате или си миете зъбите. Токсичността на живака влияе на хората страдащи от Candida по два начина.

 • Преди всичко това влошава някои от симптомите, свързани с разрастването на Candida. Тъй като живакът е невротоксин, той може да предизвика състояния като замъгляване, умора и загуба на паметта. Именно тези симптоми се свързват с Candida.
 • На второ място е доказано, че живакът отслабва имунната система. Това позволява на популацията на Кандида да процъфтява,тъй като обичайните имунни клетки не успяват да я забавят и да предотвратява повторно разрастване на Candida.
 1. Излагане на вредни химикали

Химикалите, които се добавят към питейната вода, като хлор и флуорид, могат да убият полезните бактерии в червата ви. Това отслабва имунната ви система и дава възможност на малък брой Candida клетки в червата да се разрастнат в Candida зараза.

Хлорът може да бъде открит почти навсякъде. Повечето градове добавят хлор към питейната си вода. Това означава, че всеки ден пиете хлор, къпете се в него и го използвате за да перете дрехите, които носите вие и вашето семейство. Като мощен дезинфектант, той  ви гарантира, че патогените във водата са унищожени. Въпреки това, ползите за здравето се компрометират от факта, че хлора влияе върху чревната флора и имунната система.

За щастие има начини да се намали влиянието на хлора. Можете да добавите филтри за вода в къщата си да и преминете към по-естествени продукти за пране.Така тялото ви ще поема много по-малко от този отровен химикал.

Има и други химикали, които също могат да разрушат имунната система. Хората, които редовно работят с токсични химикали, са изложени на риск от отслабване на имунната система и по-голяма чувствителност към Candida. Това може да включва хора, които работят като бояджии, в химическо чистене,печатници или в промишлени условия. Те са изложени на много по-голямо токсично натоварване от останалите и това може да има последствия за тяхната имунна система и тяхното здраве.

 1. Диабет

Хората страдащи от диабет се сблъскват по често с повтарящи се инфекции с Кандида. Това става поради две причини.

 • Диабетиците подържат високи нива на кръвната захар, които хранят клетките на гъбичките Candida. Това се дължи на недостиг на производство на инсулин в организма или защото организмът не реагира на инсулин, както би трябвало.
 • Друга причина е отслабената имунна система, която е един от симптомите на диабета. Според британско проучване, публикувано през 2011 г., това се дължи на факта, че високите нива на глюкоза пречат на рецепторите в имунната ви система да идентифицират патогените.

диабет причина за поява на кандида

Свръхрастежът на Candida може да предизвика неприятни здравословни проблеми. Многобройните изследвания през последните години обаче доказват,че пробиотиците могат успешно да се използват в борбата с упоритите гъбички. Те помагат за намаляване и дори унищожаване на популации от Candida в червата, вагинални проблеми при жените, кожни проблеми (особено при бебета и деца) и много други.

What do you think?

2 points
Upvote Downvote
Bifidobacterium в кисело мляко

Bifidobacterium

ползи от пробиотици против гъбички

7 ползи от пробиотици против гъбички