in

Ползите от пробиотиците за човешкото здраве

Науката в днешни дни се обръща все по-сериозно към пробиотиците. Изследванията доказват, че пробиотиците са не само популярни добавки, но биха могли да се използват за лечение на редица заболявания. Все повече научни конференции са посветени на ползите от пробиотиците за човешкото здраве. Тази статия е посветена на това!

Йохан ван Хилкама Влиг е вицепрезидент по иновациите на микробиоми и човешкото здраве в Chr. Hansen (водеща световна компания за биологични науки, която разработва и произвежда култури, ензими, пробиотици и естествени оцветители  за  хранителната, фармацефтичната и селскостопанската промишленост.)

Говорейки на 5-ия форум на Microbiome R&D & Business Collaboration в Европа, Йохан ван Хилкама Влиг  предостави ценна информация относно  потенциални области на приложение на пробиотиците.

„Разработването на живи бактерии за здравословни цели само по себе си не е нововъведение. Всъщност, ние стоим на раменете на гиганти”, започва Ван Хилкама Влиг.

Той посочи като доказателство руския зоолог Иля Мечников, който преди повече от век е споменал концепцията за пробиотици, които са определени от Световната здравна организация като “ живи микроорганизми, които, когато се прилагат в адекватни количества, предоставят полза за здравето на гостоприемника “.

Историята на пробиотиците

Мечников вижда, че „хората, които са използвали консумирана ферментирала храна в района на Източна Европа (и по точно България), всъщност са живели по-дълго и дори твърди, че хората, които не могат да приемат ферментирала храна трябва да приемат бактериите като продукт” – т.е. като пробиотична добавка – каза Ван Хилкама Влиг.

В своя труд  от 1907 г. наречен  „Удължаването на живота; Оптимистичните изследвания”, Мечников твърди, че „зависимостта на чревните микроби от храната позволява да се вземат мерки с цел модифициране на флората в телата ни и замяната на вредните микроби с полезни микроби”.

Оттогава до сега тази идея роди „цяла индустрия и широк спектър от продукти“, продължи Ван Хилкама Влиг, както във ферментирали млека, като например Activia, така и в хранителни добавки. И в двата случая активните бактерии обикновено са млечнокисели бактерии или Lactobacillus и Bifidobacteria.

Пробиотиците и здравословни проблеми

Lactobacillus rhamnosus и фъстъчена алергия

Lactobacillus rhamnosus е пробиотичен щам, който е собственост и се произвежда от Chr. Hansen и според Ван Хилкама Влиг е „вероятно най-добре документираната бактерия“ и „парадигмата на пробиотичните изследвания„. Този щам е не само предмет на много академични изследвания, но също така и на голям брой клинични тестове. Там той е бил прилаган в редица популации, включително в такива на недоносени бебета, бременни жени и възрастни хора.

Публикувани са над 300 клинични проучвания – с различно качество, но мисля, че повечето от тях са много, много добри – и те дават неоспорими доказателства, че Lactobacillus rhamnosus може да предотврати или облекчи инфекциите, както и алергиите”, казва Ван Хилкама Влиг.

пробиотици и фъстъчена алергия

Посочвайки един конкретен пример, той насочи вниманието към взаимодействието на чревната микробиома и алергията с фъстъци. Тя засяга все по-голям брой хора по целия свят и в някои случаи може да бъде животозастрашаваща. Влиг посочи конкретно изследване проведено от учени от Австралийския Детски изследователски институт на Мърдок (Australian-based Murdoch Children’s Research), което намира най-силните доказателства, че е възможно лечение с пробиотик при наличието на алергия към фъстъци.

В проучването публикувано за първи път в The Lancet, Child & Adolescent Health е посочено, че на 48 деца е давано експериментално имунотерапевтично лечение съдържащо: L. rhamnosus и фъстъчен протеин в увеличаващи се количества или плацебо веднъж дневно за период от 18 месеца. До края на изследването 82% от децата на имунотерапия са успели да ядат фъстъци без да получават алергични реакции.

Четири години по-късно 80% от децата, са придобили поносимост към фъстъци и са ги включили в нормалното си хранене.А 70% от тях са придобили дългосрочна поносимост към фъстъци. Ако се потвърдят резултатите от изследването, учените, които са го провели смятат, че откритията могат да се приложат и към други хранителни алергии.

Lactobacillus plantarum и неонатален сепсис

Неонаталният сепсис е много тежко състояние на новороденото, при което инфекциозният причинител – бактерия, вирус или гъбичка – попада в кръвотока и се разнася из целия организъм. Ендотокиснът на грам-негативните бактерии, както и тейхоевата киселина от капсулата на грам-положителните коки, водят до освобождаване на медиатори на възпалителния процес.

Сепсисът се определя от Световната здравна организация като „животозастрашаващо състояние, при което организма отговаря на инфекция, като причинява увреждане на собствените си тъкани и органи“ Сепсисът е е причина за повече от един милион смъртни случая на новородени всяка година, повечето от които в развиващи се държави.

Ползите от пробиотиците срещу лоши бактерии

Ван Хилкама Влиг даде за пример проучване от 2017 г. на международен екип от изследователи към Медицинския център на Университета в Небраска (UNMC) в Колежа по обществено здраве (САЩ), който показа, че конкретна комбинация от добри бактерии в организма има значителен , положителен ефект върху честота на сепсис при кърмачета.

Това проучване е било ръководено от д-р Пинаки Паниграхи, професор по епидемиология и педиатрия в University of Nebraska Medical Center (UNMC ).То е включвало 4556 новородени от 149 села в Одиша, Индия.Те са били наблюдавани в рамките на 60 дни. В първите дни от живота им, на някои от бебетат е било давано плацебо, докато на други е бил даван синбиотичен препарат през устата. Той е съдържал Lactobacillus plantarum ATCC-202195 и фруктоолигозахарид, който естествено се намира в плодове и зеленчуци като лук, банани, аспержи, както и в кърмата.

Резултатите са забележителни: През първите два месеца след раждането сепсисът и смъртните случаи са намалели с 40%. Оралният синбиотичен препарат също води до намаляване на инфекции на долните дихателни пътища. Според авторите на изследването изводите са ,че голяма част от неонаталния сепсис в развиващите се страни може да бъде ефективно предотвратен чрез използване на синбиотик, съдържащ L. plantarum ATCC-202195.

„Мисля, че това е наистина важно доказателство за пробиотиците изобщо, то показва силата и потенциала на бактериите в тази област“, каза Ван Хилкама Влиг.

Пробиотици и рак

Lactobacillus и Bifidobacteria „се свързват също с определени области на медицината, за които преди пет или десет години не би се помислило, че е възможно“, добави той посочвайки като доказателство две проучвания в областта на имунните блокади и рак. Според тях се предполага, че микробите могат да се използват ефективно – самостоятелно или в комбинация със съществуващи имунотерапии – за лечение на широк кръг ракови заболявания. Едно от тях показва, че Lactobacillus johnsonii подобрява ефикасността на противораково лекарство, наречено циклофосфамид. Друго изследване първоначално публикувано в Science показва, че Bifidobacterium насърчава анти-туморния имунитет и улеснява ефикасността на програмирания клетъчен белтък 1 лиганд 1 (PD-L1) съчетано със специфична терапия.

пробиотиците и рак

„Това вече не са екзотичните бактерии, а такива, които познавахме много добре, но те се появяват в съвсем нови зони, и това е много вълнуващо“, каза Ван Хилкама Влиг на форума.

Lactobacillus murinus и високо кръвно налягане

Влиг подчертава още едно изследване публикувано в Nature през 2017 г. Ръководено от екип от учени от Германия и САЩ. В него се предполага, че един вид полезни бактерии, наречени Lactobacillus murinus може да предпази хората от вредните ефекти на солта, когато тя се използва в прекалено високи количества.

пробиотици и кръвно налягане

Изследователите са стигнали до това откритие, след като са хранели мишки с голямо количество сол за две седмици. Това е довело до изчерпване на броя на L. murinus в червата им и повишаване на нивата на про-възпалителни имунни клетки (Th-17 клетки), които на свой ред водят до повишаване на кръвното им налягане.

След като им е даден пробиотик, съдържащ Lactobacillus murinus , мишките, страдащи от хипертония са намалили кръвното си налягане, а също така популациите  на Th-17 са намалели.

Експеримента е бил повторен и с 12 човека. Този път добавяйки 6000 милиграма трапезна сол на ден към диетата на всеки участник в продължение на две седмици се е постигнал същия резултат.L. murinus  е намалял, Th-17 клетки са се увеличили и кръвното налягане е нарастнало. По подобен начин, когато на участниците са били давани пробиотици в срок от една седмица преди да започнат да консумират високо солени храни, тяхното кръвно налягане и нивото на L. murinusin в червата си останали нормални.

Като се има предвид, че хипертонията е ключов рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, а те са водещата причина за смъртта в световен мащаб, тези резултати са от значителна важност за човешкото здраве.

Най-вълнуващото от всичко е, че горните проучвания представляват само моментна снимка на работата в областта на пробиотиците, като голяма част от техния потенциал все още предстои да бъде открит. Както Ван Хилкама Влиг подчерта в началото на своето представяне със сигурност е вълнуващо време да бъдеш в изследването на микробиоми”.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
пробиотици за жени

Защо пробиотиците са важни за жените