in

Lactobacillus reuteri (L. reuteri)

Почти всеки възрастен в днешно време знае,какво е пробиотик и е приемал такъв,било то под формата на добавка или чрез храна. Изследванията в тази област доказват множеството ползи от пробиотиците за човешкото здраве. Известно е,че над 70% от нашата имунна система се намира в червата. Редица проучвания показват, че микробиомата на червата може да повлияе на нашата мозъчна химия, както и на широк спектър поведения от депресия и тревожност до усещане за болка. От огромно значение са изследванията на пробиотици за деца! Един от най-важните за тях е Lactobacillus reuteri , срещан по- често със съкращението L. reuteri.

Какво е Lactobacillus reuteri?

Lactobacillus reuteri е положителна бактерия, която естествено обитава червата на бозайници и птици. За първи път е описани в началото на 80-те години на миналия век. Някои щамове на L. reuteri се използват като пробиотици.(линк)Доказано е,че приемът на L. reuteri повишава нивата на витамин Д3 в кръвта с 25,5%. Също така има отношение към производството на В12, а както е известно дефицитът на B 12, в човешкият организъм, може да доведе до храносмилателни нарушения и повишен рисĸ от сърдечни заболявания. Lactobacillus reuteri играе голяма роля за подобряване на имунитета и за предотвратяване на възпалителните процеси в организма и най-вече в червата.

Как помага Lactobacillus reuteri?

Науката днес обръща сериозно внимание на изселдванията на пробиотици и в частност за бебета и деца. Учените са тествали 336 здрави деца на възраст от 6 месеца до 3 години, които са посещавали дневни центрове в Мексико Сити. 50 % от тях са получавали дневна добавка от Lactobacillus reuteri, (полезната чревна бактерия, естествено присъстваща в организма на повечето хора и в много храни).А другата половина от децата са получавали идентично плацебо. По време на изследването е имало почти една трета по-малко случаи на диария в пробиотичната група от колкото в групата с плацебо. Освен това групата на плацебо е имала два пъти повече инфекции на дихателните пътища в сравнение с тези на приемащи L. reuteri. Разликите са се запазили по време на 12-седмичното проследяване.

Lactobacillus reuteri и детските колики

Всеки родител се е сблъсквал с детските колики. Те предизвикват тревожност,дискомфорт и плач при бебетата и много безсънни нощи за възрастните. Тук Lactobacillus reuteri може да помогне. Доказано е, че Lactobacillus reuteri играе голяма роля за ефективното лечение на колики при бебетата. В продължение на няколко седмици на контролна група бебета е даван L. reuteri. В резултат на това с над 50% е  намаляло времето прекарано в плач от същите бебета. В действителност Lactobacillus reuteri е много по-ефикасен що се отнася до дискомфортът и плачът на бебета породен от колики, отколкото стандартното лечението със симетикон. Налице е също така намаляване на Escherichia coli и амоняк, открити в изпражненията им.

Lactobacillus reuteri и детските колики

Lactobacillus reuteri и кариес

L. reuteri може също да подобри здравето на зъбите. Проучванията доказват, че това е единственият щам, който убива Streptococcus mutans (бактерия отговорна за кариеса на зъбите). Лактобацилите и в частност L. reuteri характерно предизвикват прогресиране на съществуващите кариозни лезии, особено тези при коронарен кариес. Проблемът е сложен, тъй като последните проучвания показват, че пробиотиците могат да позволят на полезните лактобацили да населят местата на зъбите, предотвратявайки задържането на стрептококовите патогени и предизвикването на кариес.

Lactobacillus reuteri и добавки

Всички ние можем да се възползваме от положителните ефекти на L. reuteri. Доказано е, че този щам е безопасен, ефективен и от голямо значение за бебетата и децата! Той може да се приема по различни начини. Като добавка под формата на прах, която може да се дава на малки деца, смесена с кърмата или вода. Предлага се и като таблетки, които са лесни за поглъщане при деца над 3 години и като дъвчащи таблетки.

Независимо как вие и вашето семейство ще приемате Lactobacillus reuteri запомнете, че ползите от този пробиотик са неоспорими!

What do you think?

1 point
Upvote Downvote
Bifidobacterium Bifidum B. bifidum

Bifidobacterium Bifidum (B. bifidum)

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium infantis