Какво е Lactobacillus

Lactobacillus е род на положителни, факултативни анаеробни или микроаерофилни, пръчковидни, не-спорообразуващи бактерии. Те са основна част от млечнокиселите бактериални групи. Следователно  те превръщат захарите в млечна киселина. Те се срещат при хората и представляват значителен компонент на микрофлората на тялото. Също така пребивават в храносмилателната система, пикочната система и генитална система.

При жените с европейски произход, Lactobacillus обикновено е основна част от вагиналната микрофлора. Lactobacillus е в постоянна взаимовръзка с човешкото тяло, по този начин предпазва гостоприемника от потенциални инвазии от патогени, а на свой ред гостоприемникът осигурява източник на хранителни вещества.

какво е Lactobacillus

Lactobacillus най-често се среща под формата на пробиотик в храни като кисело мляко. Той има разнообразно приложение и многобройни ползи за човешкото здраве. Той може да помогне за лечение на диария, вагинални инфекции и кожни заболявания( като екзема).

Какви са ползите от Lactobacillus

Lactobacillus оказва положително влияние върху  човешкото здраве. Това включва:

  • метаболизъм
  • генитален тракт
  • взаимодейства с други патогени
  • здравето на устната кухина

Lactobacillus и метаболизъм

Много видове Lactobacillus извършват своето действие като използват хомоферментационен метаболизъм. Следователно те произвеждат само млечна киселина от захари. Някои видове обаче използват хетероферментативен метаболизъм, поради тази причина те могат да произвеждат или алкохол или млечна киселина от захари. Ето защо Lactobacillus е от голямо значение за правилният метаболизъм на човешкото тяло.

Lactobacillus и генитален тракт

Женският генитален тракт е едно от основните места за колонизация на бактерии,които са важни за човешката микрофлора. Има връзката между състава на определени бактерии и човешкото здраве, като доминирането на един вид е свързано с общото състояние и добрите резултати по време на бременност. При около 70% от жените видът на Lactobacillus е доминиращ, въпреки това е установено, че той варира между жени от европейски произход и тези от африкански произход. Установено е, че групата от африкански произход има по-разнообразна вагинална микрофлора. Следователно Lactobacillus е отголямо значение при лечение на вагинални проблеми при жените.

Взаимодействие на Lactobacillus с други патогени

Lactobacillus видовете произвеждат водороден пероксид, който подтиска растежа и силата на гъбичния патоген Candida. Проучвания показват също, че Lactobacillus намалява патогенността на Candida albicans чрез производството на органични киселини и някои метаболити. Присъствието на метаболити, като натриев бутират и намаляването на рН на среда, причинено от органичните киселини, подтиска растежа на хифата при Candida albicans, което намалява неговата патогенност. Lactobacillus също така намаляват патогенността на Candida albicans, като намаляват образуването на биофилм. Образуването на биофилм се намалява както от действието на Lactobacillus, така и от образуването на дефектни биофилми, което е свързано с по-рано споменатия намален хифен растеж. От друга страна, след антибиотична терапия, някои видове Candida могат да потиснат повторното развитие на Lactobacillus на места, където те съжителстват, като например в стомашно-чревния тракт.

Освен положителния ефект в борбата с Candida albicans,, Lactobacillus взаимодейства и с други патогени. Например, Lactobacillus reuteri може да подтиска растежа на много различни бактериални видове чрез използване на глицерол за производството на антимикробно вещество, наречено реутерин.

Lactobacillus и други патогени

Lactobacillus и здравето на устната кухина

Някои видове Lactobacillus са пряко свързани със случаи на зъбен кариес. Млечната киселина може да корозира зъбите и броят на Lactobacillus в слюнката  от много години се използва като „тест за кариес“. Лактобацилите характерно предизвикват прогресиране на съществуващите кариозни лезии, особено тези при коронарен кариес. Проблемът е сложен, тъй като последните проучвания показват, че пробиотиците могат да позволят на полезните лактобацили да населят местата на зъбите, предотвратявайки задържането на стрептококовите патогени и предизвикването на кариес. Научните изследвания на лактобацилите по отношение на оралното здраве са нова област. Поради тази причина са публикувани само няколко проучвания и резултати, които са предоставили доказателства , че някои лактобацили могат да бъдат пробиотици с голямо значение за оралното здраве. Някои видове могат да се използват много успешно в борбата със зъбния кариес. Благодарение на тези проучвания започна приложението на такива пробиотици в дъвки и пастили. Има и данни за някои лактобацили, които са полезни при защитата от пародонтоза, гингивит и периодонтит.

Къде да открием Lactobacillus

Lactobacillus и пробиотиците

Видовете Lactobacillus могат да се прилагат в комбинация с други пробиотици. Те могат да са в полза при лечение на Синдрома на раздразнените черва (IBS), въпреки че степента на ефикасност все още се изследва. Пробиотиците помагат при лечение на Синдрома на раздразнените черва чрез връщане на хомеостазата, когато микробиозата в червата е под въздействие на необичайно високи нива на опортюнистични бактерии. В допълнение някои видове Lactobacillus могат да се прилагат като пробиотици по време на инфекция от бактерията Helicobacter pylori, причиняваща язва. Helicobacter pylori е свързана с рака, а антибиотичната резистентност възпрепятства успеха на настоящите антибиотични методи за нейното ликвидиране. Когато пробиотици с Lactobacillus се прилагат заедно с лечението като помощна терапия, ефикасността значително се повишава и страничните ефекти могат да бъдат намалени. Също така пробиотици с Lactobacillus се използват за контролиране на урогениталните и вагинални инфекции, като бактериална вагиноза (BV). Lactobacillus продуцира бактериоцини за потискане на патогенния растеж на някои бактерии, както и на млечна киселина и H2O2 (водороден пероксид). Млечната киселина намалява вагиналното рН до около 4,5 или по-малко, което пречи на оцеляването на други бактерии. Поради тази причина H2O2 възстановява нормалната бактериална микрофлора и нормалното вагинално рН . При деца щамовете на Lactobacillus като L. rhamnosus са свързани с намаляване на атопичната екзема, известна също като атопичен  дерматит. Това става благодарение на противовъзпалителните цитокини отделени от тази пробиотична бактерия.

Lactobacillus в производството на храни

Някои видове Lactobacillus се използват като закваски в промишленост, за контролирана ферментация в производството на вино, кисело мляко, сирене, кисело зеле, кисели краставички, бира, сайдер, кимчи, какао, кефир и други ферментирали храни. Антибактериалната и противогъбична активност на Lactobacillus разчитат на производството на бактериоцини и нискомолекулни съединения, които подтискат тези микроорганизми.

кефир пробиотик храна

Когато се приготвя заквасен хляб се използват  естествено присъстващите в брашното бактерии или се използва „начална култура“, която е симбиотична култура на дрожди и млечнокисели бактерии, растящи във вода и брашно. Бактериите метаболизират захарите в млечна киселина, което понижава рН на заобикалящата среда, създавайки „киселост“, която е свързана  с киселото мляко, киселото зеле и др.

В много традиционни процеси на мариноване, зеленчуците са потопени в саламура и солеустойчивите Lactobacillus видове се хранят с естествени захари, открити в зеленчуците. Получената смес от сол и млечна киселина е враждебна среда за други микроби, като гъбички, и по този начин зеленчуците се запазват- остават годни за консумация за дълго време.

Lactobacillus е изключително важна бактерия за човешкото здраве. Тя присъства естествено в нашето тяло и влияе на метаболизма, вагиналното здраве при жените, има отношение към кариесите, атопичният дерматит при децата и др. Lactobacillus може да се приема допълнително като пробиотик или чрез храната.

Източник: https://en.wikipedia.org/wiki/Lactobacillus

 

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Какво е пробиотик

Какво е пробиотик

какда изберем правилния пробиотик

Как да изберем правилния пробиотик