Вече сте решили, че имате нужда от пробиотици! Знаете, че те са наистина полезни и подпомагат много функции на организма. Следователно има няколко важни въпроса на които трябва да си отговорите!
Как и кога да приемаме пробиотици
Хората най – често питат:Има ли значение как и кога вземам пробиотик? С храна? Един час преди хранене? През нощта? Сутринта? Вариантите са всякакви. Наистина ли има значение кога?
Ако четете това вие сигурно сте запален фен на „добрите бактерии” и редовно си вземате пробиотиците. Сега ще научите и още нещо.

Някои от вас си мислят,че е достатъчно да прочетат упътването на опаковката. За съжаление, когато разглеждате етикетите на пробиотични добавки ще откриете, че не винаги е посочено кога или как трябва да приемате пробиотика.
- С храна?
- Час преди хранене?
- През нощта?
- Сутринта?
Вариантите са всякакви.
Пробиотиците са чувствителни микроорганизми
Ако вече приемате пробиотик, това е чудесно. Означава, че активно обогатявате червата си със „здрави бактерии”, които ще допринесат за редица ползи за вашето здраве. Но бактериите са чувствителни микроорганизми – следователно лесно се повлияват от неща като температура, стомашна киселина и различни видове храна. Това състоянието на червата може лесно да накара „лошите бактерии” да унищожат или да затруднят действието на „добрите бактерии”.
Така, че краткият отговор е: „Да – има значение кога и как приемате пробиотика.” Но зад този отговор има и друг, по-дълъг.
Каквито и мнения да прочетете, преди всичко трябва да знаете – Времето на приемене на пробиотика е от най- голямо значение.
Ето няколко съвета, за това как да помогнете на пробиотиците да работят по – добре за вас:
-
Храна
Въпреки, че няма съвсем точно изследване, кога да приемате пробиотик, по-добре е това да се прави с храна или не повече от 30 минути преди хранене. Когато ядете, от жлъчката се отделя стомашна киселина. Стомашната киселина често е прекалено „жестока” за деликатните бактериални култури и им пречи да оцелеят сами. Добавяйки малко храна към приемът на пробиотици, ще им позволите се закрепят в червата, без да се излагат на киселините. Погрешно е схващането, че най-доброто време за приемане на пробиотици е сутрин.
Помнете: Както всички живи организми, пробиотиците се нуждаят от храна, вода и топлина, за да се развиват. Така, че освен ако не сте се похапвали през нощта – вашият празен стомах сутрин може би не е най-приветливата среда за тези пробиотици.
-
Вие се нуждаете от пребиотици!
Помислете за пребиотиците като гориво за пробиотици. Без пребиотици, пробиотичните бактерии биха стигнали до червата и веднага след това биха умрели там. Приемайки даден пробиотик трябва да сме сигурни, че в него има и пребиотични фибри.Това е от ключово значение. Яденето на пребиотични храни също ще подпомогне пробиотичното здраве на червата. Храни като артишок, чесън, лук, банани, аспержи и цикория съдържат неразтворими фибри, за които е известно, че ефективно поддържат ”добрите бактерии”. Проучванията показват също, че свързването на пробиотик с някакъв вид добри мазнини ще помогне за транспортирането им в червата. Най-добрият начин да помогнете на пробиотиците си е като вземете пробиотик с пребиотици и се уверите , че получавате много фибри и пребиотици и в храната си.
-
Имате нужда от пробиотик с множество щамове?
Не всички пробиотични бактерии могат да се преборят със стомашната или жлъчна киселина, затова имате нужда от пробиотик с множество щамове. Известно е, че Lactobacillus и Bifidobacterium успешно се справят с това. Поради тази причина е добре да потърсите пробиотик, който съдържа тези щамове на бактерии.
Многощамовите пробиотици, както и техните бактериални вариации осигуряват сила, тъй като всеки щам дава различна полза за тялото.
Не забравяйте:
Вземете пробиотик с много щамове и се уверете, че те са достатъчно разнообразни, за да имат най-голям шанс за въздействие върху тялото ви.
Важно: Всеки производител указва определен начин на прием, за решаване на различни здравословни състояния.
