in

Как да изберем правилния пробиотик

Днес пробиотиците са изключително  популярни. Те са с много доказани ползи и сравнително нисък риск от странични ефекти,което позволява на производителите да се възползват от процъфтяващите бизнес възможности. Вместо да оставите здравето си в ръцете на големия бизнес, по-добре е да сте възможно най-запознати с най-добрите видове пробиотици. Така ще можете да изберете това, което е най-подходящо за вас и вашето семейство.

Какво са пробиотиците

Пробиотиците са живи микроорганизми (бактерии или дрожди), за които е доказано, че имат полза за здравето на хората. Те се предлагат като добавка или в пробиотични храни и напитки. Смята се, че пробиотиците увеличават нивото на „добрите“ бактерии открити в червата ,както и, че са много сходни с тях. Смята се, че тези „добри“ бактерии подобряват нашето здраве като подпомагат имунна ни система.

Има много видове пробиотици на пазара, но двете основните групи са Lactobacillus или Bifidobacterium. Независимо от групите, всяка от тях има различни щамове. Въпреки че не е известно със сигурност, някои учени смятат, че различните щамове имат различно въздействие върху тялото.

Защо сега са нужни пробиотици

Голямия бум на пробиотиците ни кара да си зададем един въпрос: „Ако хората са се справяли добре без да приемат пробиотична добавка в продължение на хиляди години, защо те са толкова важни сега?“ Въпреки, че няма окончателен отговор на този въпрос има някои значителни културни промени, които са оказали въздействие върху чревната флора (популацията от организми, които населяват нашите черва). Те включват употребата на антибиотици, диети при които липсва здравословна растителна храна, замразяването и стерилизирането на храни. Това, което все още не знаем, е дали пробиотиците действително повлияват на  тези промени и подпомагат здравето на чревната ви флора.

Според теориите пробиотиците имат следните ползи за здравето:

1.Засилват имунната система.

2.Увеличават производството на витамини от група В.

3.Действат превантивно срещу инфекции.

4.Намаляват популациите на вредни бактерии.

Различни пробиотици  действат при различни здравословни проблеми

Производителите рекламират пробиотиците, като полезни при всякакви здравословни проблеми,въпреки, че не винаги изследванията подкрепят тези твърдения. Оказва се трудно да се проведат качествени изследвания на пробиотици поради голямото разнообразие от налични щамове. И много често проучванията показват смесени резултати. Въпреки това, има редица изследвания, които категорично доказват положителния ефект на пробиотиците върху човешкото здраве и в частност при следните здравословни проблеми:

 • Диария, свързана с антибиотици
 • Атопичен дерматит
 • Гъбички/Candida
 • Гингивит и периодонтит
 • Инфекциозна диария
 • Възпалителни заболявания на червата (IBD)
 • Синдром на раздразнените черва (IBS)
 • Лактозна непоносимост
 • Ревматоиден артрит
 • Свръхрастеж на бактерии в тънките черва (SIBO)
 • Остра вирусна инфекция при деца

Освен това има предварителни изследвания, които показват, че пробиотиците могат да играят роля в превенцията на следните заболявания:

 • Астма при кърмачета и деца
 • Алергия към краве мляко при кърмачета и деца
 • Хернии
 • Диария на пътниците(хора, които пребивават на различни географски ширини)
 • Рецидив на инфекция с C-Diff
 • Инфекция на пикочните пътища

Как да изберем пробиотична добавка

Ако решите да използвате пробиотична добавка първо трябва да говорите за това с вашия лекар и да прочетете внимателно етикета. Трябва да сте сигурни, че добавката съдържа живи щамове на бактерии или дрожди и че животът на тези щамове е гарантиран за времето на тяхната употреба, а не по време на тяхното производството. Друг важен момент е броят на бактериалните щамове и броят на образуващите колонии единици, въпреки че това не е гаранция за резултат.

За съжаление няма установени стандарти за пробиотични добавки. Затова рискувате да закупите продукт без никаква гаранция, че той съдържа рекламираните пробиотични щамове, че щамовете са живи или, че в продуктът няма нездравословни съставки. Ето защо може да е най-добре да изберете пробиотик с марка, чиито изследвания подкрепят тяхната ефективност.

Не забравяйте, че пробиотиците са живи организми и трябва да ги използвате преди изтичане на срока им на годност, както и да ги съхранявате според инструкциите в опаковката. Някои състави изискват охлаждане, докато други, защото са в латентност са добре на хладно и сухо място.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Lactobacillus

Lactobacillus

Kак и кога да вземаме пробиотици