Какво е Bifidobacterium

Бифидобактериите принадлежат към група бактерии, които нормално живеят в червата и се наричат „млечнокисели бактерии”. Млечнокиселите бактерии се намират във ферментирали храни като кисело мляко и сирене. Бифидобактериите се използват за лечение на различни състояния и симптоми и се наричат пробиотици, противоположни на антибиотиците.

Поради тази причина,те се считат за „приятелски“ бактерии, които растат и да се размножават в различни части на човешкия организъм. Тяло ни разчита на нормалните си бактерии, които изпълняват редица задачи, като-разграждане на храни, подмагане на организма да усвоява хранителни вещества и борба с попадналите в тялото „лоши“ бактерии. Пробиотиците, каквито са Bifidobacterium, обикновено се използват в случаите, когато има или може да настъпи заболяване, дължащо се на унищожаване на нормалните бактерии. Например-лечението с антибиотици може да унищожи болестотворните бактерии, но също и нормални бактерии в стомашно-чревния тракт и пикочните пътища. Теорията е, че приемането на Bifidobacterium под формата на пробиотици по време на антибиотично лечение може да предотврати или сведе до минимум унищожаването на добри бактерии.

Кога се използва Bifidobacterium

Bifidobacterium може да бъде полезен при доста здравословни състояния. Това могат да бъдат –запек, синдром на раздразнените черва, инфекции на дихателните пътища, диария и редица други. Не забравяйте, че освен приемът на пробиотик, трябва да спазвате и предписаната ви от лекар терапия,ако имате такава.

кога се използват Bifidobacterium

  • Запек. Изследванията показват, че приемането на бифидобактерии може да увеличи дефекацията с около 2 до 4 пъти на седмица при хора със запек.
  • Инфекция с Helicobacter pylori (H. pylori). Известо е, че приемането на Bifidobacterium и Lactobacillus заедно със стандартната терапия спомагат да се преборите два пъти по-бързо с H. pylori, отколкото само обичайната терапия. Bifidobacterium може също да намали страничните ефекти, причинени от лечението на Helicobacter pylori.
  • Синдром на раздразнените черва (IBS). Повечето изследвания показват, че приемането на бифидобактерии в продължение на 4 до 8 седмици може да намали симптомите на Синдром на раздразнените черва, които могат да бъда-болки в стомаха, подуване на корема и затруднено движение на червата. Bifidobacterium може също да намали симптоми като тревожност и депресия при хора с Синдром на раздразнените черва.
  • Инфекции на дихателните пътища. Доказано е, че използването на пробиотици, съдържащи бифидобактерии, помага за предотвратяване на инфекции на дихателните пътища ,каквато може да е една обикновена простуда при иначе здрави хора, включително и деца в училищна възраст. Но приемането на бифидобактерии не намалява риска от инфекции на дихателните пътища при вече хоспитализирани хора.
  • Диарии. В последните години се потвърди ,че Bifidobacterium помага при различни видове диарии, като:
    1. Диария при кърмачета( така наречената Ротавирусна диария). Даването на бифидобактерии на кърмачета с ротавирусна диария може да скъси продължителността на това състояние.
    2. Диария на пътника(отнася се за хора, които пребивават на различни географски ширини) Приемането на Bifidobacterium в комбинация с други пробиотици като лактобацили или стрептококи помага за предотвратяване на диария на пътника.
  • Bifidobacterium и имунната система. Предимствата на пробиотиците включително и Bifidobacterium се отнасят до способността им да инхибират патогени и да поддържат един функционален слой слуз в стомашно-чревния тракт, което от своя страна е важно за добрата форма и здравето на организма. Доказано е,че пробиотиците имат способността да взаимодействат помежду си и да влияят на имунната система. Това е важно, поради факта,че 70-80% от имунните клетки се намират в червата. Приемът на бифидобактерии увеличава възможностите на организма да се пребори с общи инфекции чрез засилване на имунната система. Счита се, че когато се наруши баланса на микрофлората още от ранна детска възраст, това може да доведе до появата на алергични заболявания. Приемът на Bifidobacterium преди и след раждане може да предотврати появата на алергични заболявания.

Bifidobacterium

Важно за Bifidobacterium

Ползите от Bifidobacterium за човешкото здраве са големи. Веки ден се откриват нови доказателства за това. Бифидобактериите са част от естествената микрофлора на човека и присъстват в организма още от най-ранна детска възраст. Те имат способността да преминават през стомашната бариера, да се имплантират върху чревните стени, и да пречат на развитието на нежеланите видове бактерии. Също така те стимулират имунната система и детоксикират организма. С годините нивото на бифидобактериите намалява. Това се дължи на стресът, приемът на медикаменти и др. Всичко това от своя страна води до поява на дисбактериоза, храносмилателни проблеми и риск от редица други заболявания.

Не забравяйте, че консумацията на кисело мляко с активни бифидобактерии и лактобацили, както и качествени добавки съдържащи Bifidobacterium ще ви помогне да подържате здрава и балансирана микрофлора.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium infantis

7 най-чести причини за появата на Candida