in

Bifidobacterium infantis

С напредването на възрастта броят на бактериите в тялото ни обикновено намалява. Това може да е в резултат на диета, стрес, употреба на антибиотици, здравословни усложнения и други причини. Приемането на пробиотици може да помогне за възстановяване на баланса на бактериите в тялото. Според Световната здравна организация (СЗО) пробиотиците са „Живи организми, които приети в съответните количества оказват здравословен ефект върху организма”. Те се добавят към някои храни, лекарства, хранителни добавки и други продукти.

Една от тези особено важни бактерии, наречени пробиотици е Bifidobacterium infantis.

Какво представлява Bifidobacterium infantis?

Bifidobacterium infantis (B. infantis) е щам на „приятелски“ бактерии. Това е от видът млечнокисели бактерии, открити в същата група като Lactobacillus. В естествено състояние се намира в устната кухина и стомашно-чревния тракт, помага да се поддържа доброто здраве на храносмилателната система. Тази бактерия играе голямо значение за здравето на бебетата. Без полезните бактерии бебетата могат да развият чревна дисбиоза, която може да доведе до тежки хронични заболявания

Bifidobacterium infantis и бебетата

Изследователски екип в Университета на Калифорния, Дейвис (UCD) дава нов поглед върху начина, по който микробиома на човека изпълнява основните си функции. Те са открили, че почти всички бебета, родени в развитите страни, вече нямат в организма си един специфичен щам на бактерии, наречен B. infantis, който усвоява определен вид захар, съдържаща се в кърмата. (повече информация вижте в Пробиотици за бебета и деца )

Bifidobacterium infantis и бебета

Ако приемем, че по-нататъшни изследвания потвърдят тези ранни констатации, това би позволило на лекарите да определят дали на новороденото наистина липсва този щам на бактерия и какви терапии биха били подходящи.

Според изследването се предполага, че намаляването и евентуалното отсъствие на B. infantis при бебета от развити страни е в следствие на три фактора:

  • Увеличаване на цезаровите раждания;
  • Използване на адаптирани млека вместо кърмата;
  • Повишена употреба на антибиотици.

Според „Ню Йорк Таймс“, Д-р Доктор Герман и неговите колеги стигат до извода за липсата на бактерията, след като са изследвали кърмата. Те открили, че млякото съдържа изобилие от олигозахариди, въглехидрати, които бебетата не могат да усвоят.

Ползите от Bifidobacterium infantis

Изследвания доказват, че приемането на пробиотик B. Infantis може да помогне за лечението на определени здравословни проблеми и намаляване на симптомите при редица болести. Това може да е синдром на раздразнените черва (IBS). B. Infantis помага за намаляване на коремната болка, а също така повлиява на газовете и подуването на корема. Приемът на B. Infantis води до по-ниски нива на възпаление при пациенти с улцерозен колит, синдром на хроничната умора и псориазис.

Bifidobacterium infantis синдром на раздразнените черва

Особености при приемането на B. infantis

Пробиотиците обикновено са безопасни за повечето хора. Когато здравите хора имат странични ефекти от употребата на пробиотици те са незначителни,като подуване на корема, газ и стомашен дискомфорт.

В редки случаи обаче хора със скрити заболявания (най-често хора с нарушена имунна сиситема) могат да развият инфекции след употреба на пробиотици.

B. infantis е чувствителен към няколко често използвани антибиотици. Те включват ципрофлоксацин, тобрамицин и ванкомицин. Ако в момента приемате антибиотици, първо се консултирайте с вашия лекар,преди да започнете употреба на пробиотик B. infantis

Пробиотиците B. infantis се предлагат в различни форми. Могат да се намерят под формата на таблетки, капсули или прах. Вашата препоръчителна доза ще зависи от продукта, който използвате. Освен ако Вашият лекар не препоръча друго, следвайте указанията на етикета на продукта.

B. infantis се среща и в някои хранителни продукти. Използва се при производството на кисело мляко, маслини, кисело зеле, салам и сирене. Също се добавя към някои детски храни.

B. infantis е бактерия от голямо значение за здравето на възрастните и особено за бебета и деца. Приемът на този пробиотик ще подпомогне доброто здраве на червата. А както е казал Хипократ: „Всяко заболяване започва в червата.“

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Lactobacillus reuteri (L. reuteri)

Lactobacillus reuteri (L. reuteri)

Bifidobacterium в кисело мляко

Bifidobacterium