in

Bifidobacterium Bifidum (B. bifidum)

Един от първите и най-важни щамове, които се колонизират в червата ни от ранна бебешка възраст е Bifidobacterium Bifidum, който по-често се среща със съкращението B. bifidum.

Какво е Bifidobacterium Bifidum?

Бифидобактериите са група бактерии, наречени пробиотици, които нормално живеят в червата и стомаха. Те помагат на тялото да изпълнява важни функции като храносмилане и предпазване от вредни бактерии. Bifidobacterium bifidum (B. bifidum) е  една от тях и е получила голяма популярност като полезна за здравето.

Kакви са ползите от B. bifidum?

Пробиотици като B. bifidum получиха голяма популярност в последно време. Съществуват няколко престижни проучвания на тази бактерия, които твърдят, че тя успешно се използва при лечението на следните състояния:

 • инфекция с Helicobacter pylori (H. pylori)
 • синдром на раздразненото черво (IBS)
 • възстановяване на чревни бактерии след химиотерапия
 • запек
 • белодробни инфекции
 • язвен колит
 • някои видове диария
 • некротизиращ ентероколит (вид инфекция в чревната лигавица, причинена от вредни бактерии)
 • усложнение след операцията на улцерозен колит

Какво показват изследванията за B. bifidum?

Дългогодишни и многобройни изследвания показват, че B. bifidum е полезен в следните области на човешкото здраве.

 • Синдром на раздразненото черво

През 2011г. е проведено клинично, контролно проучване на 122 души. То показва, че B. bifidum може да помогне за овладяване на симптомите на Синдром на раздразненото черво. Изследователите са давали всеки ден на 62 човека плацебо и на други 60 човека таблетки, съдържащи B. bifidum. След четири седмици около 47% от пациентите приемащи пробиотик съобщават за значително облекчаване на симптомите докато само 11% от пациентите които са приемали плацебо са съобщили същото.Съществуват и други изследвания,които дават неоспорими доказателства, че B. bifidum облекчава симптомите на Синдрома на раздразненото черво. Разбира се, има нужда от редица допълнителни проучвания, но резултатите до тук са обещаващи.

 • Засилване на имунитета

Проучвания върху човешки тъканни клетки доказват, че B. bifidum може да подобри имунитета. Изследователите отбелязват, че различни щамове на тези бактерии имат способността да влияят на имунната система. Някои могат да повишат имунитета чрез увеличаване на броя на белите кръвни клетки за да се преборят с дадена инфекция. А други могат да овладеят дадено възпаление чрез намаляването броя на белите кръвни клетки.

 • Екземи при кърмачета

Екземата е сърбящ люспест се участък от кожата. Клинично изселдване на 112 бременни жени доказва, че B. bifidum може да играе важна роля за предотвратяване появата на екзема при техните бебета. За изследването са били подбрани майки с фамилна анамнеза за екзема. Давали са им плацебо хапче или хапче с B. bifidum четири до осем седмици преди раждането. След раждането учените давали на бебетата по една таблетка от B. bifidum на ден в продължение на шест месеца. Само 18,2% от децата, които са приемали таблетката B. bifidum, са имали екзема. За разлика от тях около 40.0% от децата в плацебо групата също са имали екзема.

След всичко изброено до тук възниква и въпросът от къде да си набавим този пробиотик?

Подобно на други пробиотични бактерии и B. bifidum може да се набави в организма чрез: кисело мляко с добавени култури, кефир( ферментирала млечна напитка), мътеница, ферментирали храни, включително кимчи, кисело зеле, мисо и кисели краставички, сушени меса, хляб с квас и някои оцети.

пробиотични храни

Има определени групи, които трябва да бъдат предпазливи при приемането на B. bifidum.

Изследванията досега доказват , че употребата му е безопасна за деца и възрастни със здрави имунни системи. Има документирали няколко данни за случаи на тежка инфекция дължаща се на пробиотична консумация. Това са хора с отслабена имунна система. Лекарите и учените имат известни опасения, че пробиотичните бактерии могат да растат твърде бързо при хора със слаба имунна система.Така може да се стигне до инфекции.Това се доказва при хора в състояния, които отслабват имунната система като ХИВ, СПИН и подложени на химиотерапия за лечение на рак. Изследване на пробиотици от 2015 г. показва, че хората с синдром на късите черва или нарушения на сърдечната клапа са с по-висок риск от инфекции от пробиотични бактерии.

What do you think?

0 points
Upvote Downvote
Пробиотици за бебета

Пробиотици за бебета – всичко, което трябва да знаете!

Lactobacillus reuteri (L. reuteri)

Lactobacillus reuteri (L. reuteri)