in

7 ползи от пробиотици против гъбички

Всички сме чували за гъбички (Candida) и мнозина от нас са се сблъскавали реално с този проблем. Известно е,че гъбичните инфекции са упорити и създават големи проблеми за тялото. Лечението е бавно а рецидивът е често срещан. В борбата с гъбичките имаи нов помощник-пробиотикът. Но все пак,какво е Candida?

Какво е Candida?

Гъбичките (Candida) могат да предизвикат гъбична инфекция, така наречената Кандидоза. Причинители са дрожди от вида Candida (най-често Candida Albicans). Кандида има в малки количества в стомашно-чревния тракт и влагалището,но когато тя се разрастне може да достигне до всяка част на тялото. Кандидозата се появява когато състоянието на полезната микрофлора се наруши поради стрес, вследствие на замърсяване, прием на антибиотици, отслабена имунна система.

>> Вижте: Седемте най-чести причини за появата на Candida

Всяко лечение на Candida включва три много важни момента – диета с ниско съдържание на въглехидрати, естествени противогъбични средства и някои добри пробиотици. Това лишава Candida albicans от храната от която се нуждае, предотвратява колонизацията и в червата и възстановява здравословния баланс на „добрите” бактерии. Затова пробиотици са особено важни и тяхната роля в борбата с Candidа е от голямо значение.

Защо пробиотиците са важни в борбата с Candida

На първо място, пробиотиците са чудесна добавка, независимо дали имате свръхрастеж на Candida или не. Те помагат за храносмилането, намаляват възпалението, повишават имунитета и поддържат здравословен баланс на флората в червата.

Независимо дали приемате пробиотици чрез консумацията на  пробиотични храни или чрез добавки, трябва да знаете, че пробиотиците са много важна и полезна част от ежедневието ви.

Има 7 причини, поради които пробиотиците са особено полезни за страдащите от Candida. Изборът на добър пробиотик може да е от голямо значение за вашия имунитет и цялостното ви здраве.

  • Пробиотиците стимулират имунната система

Вашата имунна система е сложен микс от различни органи и функции, които протичат в тялото ви. В действителност е толкова сложно, че учените едва сега започват да разбират начина, по който тези различни части си взаимодействат и по този начин ви предпазват от болести. Едно нещо обаче е сигурно – храносмилателният тракт (и балансът на бактериите в него) играе изключително важна роля в превенцията на инфекциите и болестите.

Известно е, че повече от 70% от имунната система се намира в червата. Клетките обграждащи червата, взаимодействат както с вродената, така и с адаптивната имунна система. Това означава, че червата са първата линия, която защитава вътрешните системи от външните патогени. Всички патогенни микроби,които се появяват в червата, като Candida albicans, трябва първо да преминат през няколко отбранителни системи, преди да достигнат кръвния поток.

Проучванията показват, че здравословният баланс на бактериите в червата засилва имунната система. Нормалните нива на чревните бактерии повишават ефективността на имунната система и помагат на тялото ви да се бори с патогените. Доказано е, че пробиотиците защитават от Escherichia coli,намаляват честотата и продължителността на респираторните инфекции, намаляват риска от уринарни инфекции и много други.

Приемането на пробиотици може също да бъде превенция и дори лечение на инфекциозна диария, причинена от заболяване или бактерии. Според едно резюме на 35 различни проучвания е доказано, че някои щамове пробиотици са помогнали да се намали продължителността на инфекциозната диария с около 25 часа. Поради тази причина пробиотиците често се препоръчват за хора, които пътуват до нехигиенични зони по света или работят в среда, в която има патогени, като училища или болници. При хора, които страдат от Candida, е доказано, че пробиотиците пречат на гъбичката да се разрастне и да образува колонии в червата.

След като се възстанови имунната система с помоща на пробиотици, това ще доведе до подобряване на естествената защита на тялото срещу Candida. Важното в случая е, че така ще се предотврати повторното появяване на Candida и други инфекции в бъдеще. За това се препоръчва да продължите да приемате пробиотици дори след като лечението на кандида е успешно приключило.

  • Пробиотиците регулират киселинността в червата

Киселинността в червата обикновено трябва да бъде между 4 и 6 по скалата на рН, тоест слабо кисела. Типичното рН на кръвта трябва да бъде между 7.35 и 7.45, тоест слабо алкална. Основната причина за тази киселинност не е разграждането на храната, а защитата от патогени и хранително отравяне. Тази киселинност е незаменима част от имунната  система.

Това е особено важно за Кандида! Гъбичките Candida могат да преминат към своята патогенна, гъбична форма в алкална среда. Всъщност гъбичките полагат големи усилия да алкализират  околната си среда, така че да осъществят своето разрастване. Връщането на нормалното,здравословно киселинно ниво в червата помага за предотвратяване на разпространението на гъбичните патогени като Candida през чревния тракт.

Доказано е, че много от полезните бактерии съдържащи се в червата, отделят малки количества млечна и оцетна киселина. Така те помагат да се поддържат правилните нива на киселинност в червата. Обаче многократната употреба на антибиотици може да намали киселинноста в червата или дори да направи средата алкална. Това ще позволи на Candida да се разраства.

Приемането на антибиотици може да убие голям брой „добри” бактерии в червата, много от които произвеждат киселини. Въпреки това, навременното използване на пробиотици ще помогне за възстановяване на нужната киселинност. Това високо ниво на киселинност в червата помага при храносмилането и е едно от най-добрите защитни средства срещу патогени като Candida albicans.

  • Пробиотиците и гъбичките Candida

Голяма част от доброто  здраве се свежда до баланса на добрите и лошите бактерии в червата. Когато микробиома излезе от баланса – т.е. има повече лоши бактерии, отколкото добри – ние наричаметова дисбиоза.

Дисбиозата може да се случи поради заболяване, определени здравословни проблеми, възраст, стрес, генетика или екзогенни фактори като антибиотици и лошо хранене.

Доказано е, че приемането на пробиотични добавки или яденето на ферментирали храни възстановява перфектния баланс на нашата чревна  флора. Едно от основните предимства на пробиотичните добавки е,че обогатявате червата си с „добри” бактерии, които прогонват патогенни бактерии и гъбички Candida.

Здравата червна флора съдържа колонии от стотици различни видове пробиотични бактерии. Тези бактерии използват по-голямата част от пространството и ресурсите в червата, оставяйки много малко за патогенни бактерии и дрожди.

Когато антибиотици или диета причинят дисбаланс в червата, те оставят незащитени срещу бързо растящите, агресивни  гъбички Candida.И  те успяват да вземет превес. Ако използвате пробиотици за обогатяване на червата с полезни бактерии, то тогава Candida ще има по-малко ресурс за своя разтеж.

Това подчертава важността на редовното приемане на пробиотици и в големи дози.Особено докато се борите с инфекции с Candida. Колкото повече приемате здрави бактерии като Lactobacillus(линк) и Bifidobacteria bifidum(линк), толкова по-малка е вероятността кандида да превземе червата ви.

  • Пробиотиците поддържат здравословното храносмилане

Пробиотичните бактерии играят важна роля за здравословното храносмилане,тъй като те помагат на тялото да разгражда храната, която ядете.

Благодатрение на тях се случва един уникален процес, наречен ферментация. Когато храната минава през тънките черва  в дебелото черво, пробиотиците действат едновременно с храносмилателните ензими в червата. Заедно те помагат на тялото да разгради приятата храна и да усвои полезните хранителните вещества в нея. Без тази помощ храносмилането може да бъде забавено или нарушено. Това може да доведе до преминаване на храната през тялото, без да се усвоят необходимите хранителни ползи от нея.

Важно свойство на пробиотиците е способността им да намалят симптоми като газове, подуване на корема и диария. Това е особено важно, когато пътувате или приемате антибиотици. Няколко проучвания показват, че приемането на пробиотиците води до намален риск от диария, свързана с употребата на  антибиотици. Доказано е, че приемането на пробиотици намалява честотата на диария до 42%.

Ако страдате от Candida и от небалансирана чревна флора, вашата хранителна абсорбция вероятно е нарушена. Това може да доведе до умора, отслабен имунитет и състояние,което се характеризира  с ниска енергия и лошо настроение. Ежедневното приемане на пробиотици е добър начин да се подобри способността ви да извличате всички нутриенти от храната ,както и да намалите тези симптоми.

  • Пробиотиците произвеждат ценни хранителни вещества

Процесът на ферментация, който пробиотиците подпомагат да се извърши в дебелото черво не само поддържа храносмилането, но и позволява на тялото да създава ценни ензими и хранителни вещества. Те са от съществено значение за здравословното функциониране на тялото. Ензимите, получени чрез ферментация, спомагат за разграждането на храните, особено протеините и мазнините.Без тези хранителни вещества, производството на енергия за организма би било невъзможно. Организмът се нуждае от всичко това за да се възстановява, да поддържа тъканите, когнитивните функции и множество други процеси.

  • Пробиотиците намаляват възпалението на червата

Лигавицата на червата е естествено пропусклива, така тя позволява на хранителните вещества да попаднат в кръвния  поток. Бактериите, които са прикрепени към стените на червата, действат като защитна бариера и предотвратяват навлизането в кръвоносните съдове на лоши бактерии като Escherichia coli, химически токсини и други нашественици.

Пробиотичните бактерии спомагат за добрата защитата на лигавицата на червата. По този начин се предотвратява развитието на Синдрома на пропускливите на червата. Това се случва, когато празнините в лигавицата на червата са твърде големи и позволяват на вредни вещества (като метаболити на Candida)да навлязат в кръвния поток.

Хроничното възпаление на червата, което е причинено от свръхрастеж на Candida, може да доведе до голям брой други възпалителни заболявания. Пробиотичните бактерии помагат за предотвратяване на  самото възпаление, намаляване на вероятността от нови възпалителни процеси и подобряване на цялостното здраве.

  • Пробиотиците и психичното здраве.

На пръв поглед психичното здраве може да не е свързано с наличието на гъбички в организма. Доказано е обаче, че наличието на чревна дисбиоза, както и Candida са тясно свързани с лошото настроение и депресията.

Едно ново,обширно  изследване  показва, че микробиома на червата играе важна роля в психичното здраве на човека.Правилното лечение на депресия и смущенията в настроението е изключително важно. Изследователите са открили, че съществува пряка връзка между мозъка и чревната нервна система. Това се нарича „оста на чревния мозък“.

Тази линия свързва емоционалните и когнитивните центрове на мозъка с чревната функция на тялото.

Тъй като чревните бактерии взаимодействат тясно с нервната система, дисбиозата в червата може сериозно да повлияе на хормоните,които са свързани с реакцията на тялото към стреса, тревожността и дори функцията на паметта. Доказано е, че подържането на доброто здраве на чревните ви бактерии с пробиотици намалява депресията и други смущения в настроението.

Изследване проведено с  животни  доказва ,че употребата  на Lactobacillus plantarum може да повиши нивата на допамин и серотонин, като същевременно намалява депресията.

Съвсем скоро, може би лекарите ще предписват пробиотични добавки като лечения за депресия вместо антидепресанти.

Как да изберем добър пробиотик

Изборът на добър пробиотик не винаги е лесен. Има редица фактори, които трябва да се вземат предвид.

Уверете се, че пробиотикът съдържа най-малко 10 милиарда CFUs (мерна единица за образуване на колонии) от бактерии и редица добре проучени пробиотични щамове. Винаги е подобре да вземате пробиотик с множество щамове. Избягвайте пробиотици, които съдържат съставки като подсладители или гуми, които могат да възпалят червата ви. Доверете се на марки, които правят свои проучвания и ги оповестяват публично.

Най-важното е да потърсите такава пробиотична добавка, за която е доказано, че бактериите могат да проникнат в червата и, че щамовете са живи.

Състоянието на червата е наистина в основата на доброто здраве. Когато поддържате доброто състояние на червата чрез прием на пробиотици, можете да намалите дадено възпаление, да подобрите храносмилането, да повишите имунитета си и да излекувате или предотвратите зараза с Candida.

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

7 най-чести причини за появата на Candida

пробиотици за жени

Защо пробиотиците са важни за жените